07 July 2012

Stew Ayam dan Ayam Black Pepper


 

Hye korang semua.Ha harini nak kongsi resepi stew ayam & ayam black pepper disebabkan ade sorang kenalan win yang request. Katenye nak resepi yang senang asalkan ayam. Moh le kite ke dapur yek.
 
Stew ayam

Bahan2:
 Bahan tumis: tumbuk
-bawang merah 4 biji
-bawang putih 2 ulas
-2cm halia
-cili api (suke hati.nak pedas letak byk sikit,tp jgn byk sgt sbb lade hitam dah penas n panas.kang berasap pulak telinge)
bahan 1:
-1/2 kg ayam (potong kecik / besar-suke hati kome lah)
-bawang besar 2 atau 3 biji , ptong 4 je mcm ptong epal tu.(kalo taknak xyah letak)
-1 1/2 sudu lada hitam
-3 sudu tepung jagung bancuh ngn air (kalo tak pekat,+ la lagi)
-carrot,kentang,bunga kobis (yang ni ikut korang lah nak letak byk mane,nak potong mcm mane,korang yang nak makan)
-3 sudu kicap manis (nak bagi kaler kuah hitam sikit)
-air, garam

CARA2:
1)panaskan minyak,tumiskan bahan tumis hingga garing dan masukkan kentang & carrot dan air.
2)biarkan kentang empuk,kemudian masukkan bunga kobis,bawang besar,tepung jagung dan lada hitam, & kicap.Kacau sebati.
3)masukkan ayam dan biarkan mendidih sehingga ayam masak.kemudian season lah dengan garam.Bolehlah dihidangkan.Makan dengan nasi putih atau roti pun sedap.
*kuah stew ayam ni pekat sikit.
gambar contoh(google)



Ayam Black Pepper

BAHAN2:
-1/2 kg ayam - (potong kecik2)
- garam - (secukup rase)
-sedikit serbuk kunyit
-1 labu bawang besar -( dihiris bulat)
-3 ulas bawang putih - (dicincang)
-2cm  halia - (dihiris halus)
-3 sudu sos blackpepper
-2 sudu  sos tiram
-1 sudu serbuk lada hitam
-bunga kobis,carrot-(potong kecik2 sama mcm ayam)
-2 bj cili hijau - (dipotong serong)
minyak
 
CARA2:
 
1)Perap ayam dengan garam dan serbuk kunyit.Goreng hingga masak.Ketepikan
2)Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia.
3)Masukkan bawang besar dan goreng sekejap.
4)Masukkan sos blackpepper,sos tiram dan serbuk lada hitam.
5)Kacau dan masukkan bunga kobis dan lobak merah.
6)Masukkan ayam. Kacau sebati. (tambah sedikit air kalo kuah terlalu kering.
7)Tutup kuali sekejap utk lembutkan sayur.
8)season dengan garam,adjust rase.
9)Masukkan cili hijau dan kacau.
siap boleh dan hidangkan dengan nasi putih.
 
gambar contoh(google)
 
                       SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment