Stew ayam
Bahan2:
Bahan tumis: tumbuk
-bawang merah 4 biji
-bawang putih 2 ulas
-2cm halia
-cili api (suke hati.nak pedas letak byk sikit,tp jgn byk
sgt sbb lade hitam dah penas n panas.kang berasap pulak telinge)
bahan 1:
-1/2 kg ayam (potong kecik / besar-suke hati kome lah)
-bawang besar 2 atau 3 biji , ptong 4 je mcm ptong epal tu.(kalo
taknak xyah letak)
-1 1/2 sudu lada hitam
-3 sudu tepung jagung bancuh ngn air (kalo tak pekat,+ la
lagi)
-carrot,kentang,bunga kobis (yang ni ikut korang lah nak
letak byk mane,nak potong mcm mane,korang yang nak makan)
-3 sudu kicap manis (nak bagi kaler kuah hitam sikit)
-air, garam
CARA2:
1)panaskan minyak,tumiskan bahan tumis hingga garing dan masukkan kentang & carrot dan air.
2)biarkan kentang empuk,kemudian masukkan bunga kobis,bawang besar,tepung jagung dan lada hitam, & kicap.Kacau sebati.
3)masukkan ayam dan biarkan mendidih sehingga ayam masak.kemudian season lah dengan garam.Bolehlah dihidangkan.Makan dengan nasi putih atau roti pun sedap.
*kuah stew ayam ni pekat sikit.
gambar contoh(google) |
- garam - (secukup rase)
-1 labu bawang besar -( dihiris bulat)
-3 sudu sos blackpepper
-2 sudu sos tiram
-1 sudu serbuk lada hitam
-bunga kobis,carrot-(potong kecik2 sama mcm ayam)
-2 bj cili hijau - (dipotong serong)
minyak
3)Masukkan bawang besar dan goreng sekejap.
4)Masukkan sos blackpepper,sos tiram dan serbuk lada hitam.
6)Masukkan ayam. Kacau sebati. (tambah sedikit air kalo kuah terlalu kering.
8)season dengan garam,adjust rase.
9)Masukkan cili hijau dan kacau.
siap boleh dan hidangkan dengan nasi putih.
gambar contoh(google) |
No comments:
Post a Comment