gambar google |
· 1 cawan (200 grams) gula castor
· 1 sudu teh cuka
· 1/2 sudu makan tepung jagung
·
1 cawan (240 ml) heavy whipping cream
·
1 1/2 sudu makan (20 grams) gula
·
1/2 sudu teh vanilla essence
·
Buah – buahan : kiwi, strawberries, raspberries,
blackberries, passion fruit, peaches, pineapple, / buah kesukaan anda.
1) Pukul telur putih hingga soft dan keluar buih.
ni lah meringue yg dah sejuk |
2) Masukkan gula, sedikit demi sedikit (satu sudu demi satu sudu) &
terus pukul hingga berkilat dan licin. *Pastikan adunan tadi licin dengan
menggosok adunan tadi dengan jari,jika masih berpasir, pukul hingga hilang rasa
pasir.
3) Letak vanilla essence dan pukul lagi. (sekejap)
4) Masukkan tepung jagung & cuka, kacau sebati dgn
spatula getah.
5) Letak kertas minyak
atas Loyang & tuangkan adunan tadi atas kertas minyak dan mmbuat
bentuk bulat atau masukkan dalam piping bag dan pipe je.. dan bakar selama 60 - 75 min,130 darjah celcius / hingge masak. Meringue
berwarna cream / coklat apabila masak .
6) Matikn oven dan regangkan pintu oven,biarkan meringue
sejuk dlm ketuhar.
7) Meringue akan retak sedikit kerana proses menyejuk tapi kat dalam lembut mcm marhmallow.
Cara buat toping:
Topingnye
: Pukul krim sehingga soft dan maniskan dgn gula dan vanilla essence. Cover meringue
tadi dgn krim dan hias dgn buah kesukaan anda.
gambar google |
gambar google |
Boleh jugak kalo nak buat kecik-kecik mcm ni..comel gitu mcm cupcake kan..
*Take note: jangan letak toping semasa meringue masih panas kerana ia akan menghancurkan pavlova anda..
SELAMAT MENCUBA
credit to joyofbaking
No comments:
Post a Comment