26 February 2012

International Cuisine Class


Annyeong!

Hye sahabat sahabatku..Ape rancangan korang hari ini?Ape jua yang korang buat pade hari ini,saye mendoakan agar semuanye berjalan dengan lancar..Kita hanya mampu merancang dan ALLAH yang menentukan segalanye..

Sebenarnye harini saye nak share dgn korang ape yg saye blajar first week international cuisine haritu..Setiap group kene buat 4 jenis makanan. Yang pertama Ratatouille.Yang kedua French Onion Soup.Yang ketiga Fish Pie dan yang keempat Ossobucco.

Ha..penah dengar tak?huu..Makanan ni merupakan makanan France, England and Italy..Nak tgok rupenye mcm mane?Manelah tau kan ade org nak blanje korang makan makanan ni ke..tadelah korang ternganga nganga nanti..Jom tgok ni..

Kat bawah ni lah Ratatouille tau.




Rasenye masam2 sikit.. Dan yang kat bawah ni pulak French Onion Soup..


French Onion Soup ni serve dengan baquette (roti keras yang panjang tu).Tapi kene lah toast dulu dgn cheese..
Bawah ni pulak Fish Pie..



Alamak kantoi plak kan aku blajo kat kolej mane..huhu..Korang nampak tak group saye buat logo KLMU tuh..kalo tak nampak baguslah..heheh..Rasenye sedap!Untuk pengetahuan korang,yang atas ni adalah shortcrust..Dalam tu baru fish filling die..

Lastly, ni lah die Ossobucco..


Ape tu Ossobucco??Ha nak btau lah ni..Ossobucco ni kambing tau..Kitorang gune lamb shank..masaknye sangat lame okey!Dalam 4 jam gitu..Tapi seriusly sedap gile!Aku tak penah makan kambing..Sebab sebelum ni aku tak berani nak mkn..Tapi dlm kelas ni,aku melantak habis..huhu..Dagingnye lembut sesangat..

Ha tu jelah yang saye masak untuk international cuisine..Gambar-gambar kat atas yang korang tgok ni,ialah hasil masakan kami sendiri dan decoration sendiri..takde pon search kt google okey..Next week kitorang akan buat masakan South America plak..Nanti share2 lagi okey korang..
Bubye..

No comments:

Post a Comment