14 April 2012

Cream Puff

Lets go!

Choux paste ( tepung die )
  • 500 gram air
  • 200 gram butter
  • 5 gram garam ( ala agak2 je)
  • 15 gram gula
  • 300 gram tepung ( letak sikit tepung penaik)
  • 7 biji telur
Kalau rase adunan banyak sangat, bahagi 2 resipi tadi okey :)

Cara-cara:
  1. Ayak tepung terlebih dahulu.
  2. Panaskan air dalan periuk, cairkan gula dan garam. Bila dah cair masukkan butter. Bila butter dah cair, masukkan tepung dah ayak tadi sikit-sikit then kacau sampai jadi doh.
  3. Masukkan doh tadi dalam mixer dan kacau sampai doh tadi suam tau.Bila dah suam,msukkan telur sikit2 then continue kacau sampai sebati (pekat dan kembang)
  4. Masukkan dalam piping bag, pipe lah ikut bentuk kesukaan korang..
  5. Bakar dalam 20-25 minit 200 degree celcius.
  6. Bila dah siap bakar,inject pastry cream dalamnya.





Pastry Cream
  • 500 ml susu (full cream) *susu low fat pun boleh.
  • 40 gram sugar *kalo nak manis sikit tambah lah gula
  • 1 biji telur
  • 1 biji telur kuning
  • 15 gram custard powder
  • 10 gram tepung jagung
  • Esen vanilla
Cara-cara:
  1. Campurkan semua sekali dalam periuk,panaskan dan sentiasa kacau sampai pekat.Biarkan sejuk.

2. Masukkan pastry cream dalam piping bag jugak then inject kat dlm choux paste yang dah siap dibakar td melalui permukaan bawah *tebuk sikit gune pisau.jgn terlalu besar.
gambar contoh


Okay lastly sprinkle snow powder kat atas..kalau takde snow powder, gule gula kastor.Kalau takde jugak,blend gula pasir tu..Taburkan kt atas..dah siap..Boleh lah mkan..

SELAMAT MENCUBA :)

*Dah cube post lah kat saye :)




_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

No comments:

Post a Comment